Đến nội dung

Hình ảnh

$x+y+z=xyz$


  • Please log in to reply
Chủ đề này có 2 trả lời

#1
chuyentoan1998

chuyentoan1998

    Lính mới

  • Thành viên
  • 5 Bài viết

Cho x,y,z là các số thực dương thỏa mãn $x+y+z=xyz$. Chứng minh rằng $xy+yz+zx\geq 3+\sqrt{1+x^2}+\sqrt{1+y^2}+\sqrt{1+z^2}$



#2
vutuanhien

vutuanhien

    Thiếu úy

  • ĐHV Toán Cao cấp
  • 690 Bài viết


Cho x,y,z là các số thực dương thỏa mãn $x+y+z=xyz$. Chứng minh rằng $xy+yz+zx\geq 3+\sqrt{1+x^2}+\sqrt{1+y^2}+\sqrt{1+z^2}$

+Từ gt suy ra $1=\frac{1}{xy}+\frac{1}{yz}+\frac{1}{zx}\geq \frac{3}{\sqrt[3]{x^2y^2z^2}}\Rightarrow x+y+z=xyz\geq \sqrt{27}$

+Ta có $(xy+yz+zx)^2\geq 3xyz(x+y+z)=3(x+y+z)^2\Rightarrow xy+yz+zx\geq \sqrt{3}(x+y+z)$

Thay $1=\dfrac{xyz}{x+y+z}$ và áp dụng BĐT AM-GM, ta có $VP=3+\sum \sqrt{\frac{xyz}{x+y+z}+x^2}=3+\sum \sqrt{\frac{x(x+y)(x+z)}{x+y+z}}=3+\sum \sqrt{\frac{4x(x+y+z)3(x+y)(x+z)}{12(x+y+z)^2}}\leq 3+\sum \frac{4x(x+y+z)+3(x+y)(x+z)}{2\sqrt{12}(x+y+z)}=3+\frac{7(x+y+z)}{2\sqrt{12}}+\frac{3(xy+yz+zx)}{2\sqrt{12}(x+y+z)}$

(1)

Ta có $\frac{7(x+y+z)}{2\sqrt{12}}\leq \frac{7(xy+yz+zx)}{12}$ (vì $xy+yz+zx\geq \sqrt{3}(x+y+z)$) (2)

$\frac{3(xy+yz+zx)}{2\sqrt{12}(x+y+z)}\leq \frac{xy+yz+zx}{12}$ (vì $ x+y+z\geq \sqrt{27}$) (3)

$3\leq \frac{xy+yz+zx}{3}$ (dễ dàng cm) (4)

Cộng các BĐT 2,3,4 và kết hợp với 1 ta có ngay đpcm


"The first analogy that came to my mind is of immersing the nut in some softening liquid, and why not simply water? From time to time you rub so the liquid penetrates better, and otherwise you let time pass. The shell becomes more flexible through weeks and months—when the time is ripe, hand pressure is enough, the shell opens like a perfectly ripened avocado!" - Grothendieck


#3
vutuanhien

vutuanhien

    Thiếu úy

  • ĐHV Toán Cao cấp
  • 690 Bài viết

Thêm cách nữa nhanh hơn nè:

Từ giả thiết ta suy ra $x(x+y+z)=x^2yz\Rightarrow x^2+1=x^2yz-xy-xz+1=(xy-1)(xz-1)\Rightarrow \sqrt{x^2+1}=\sqrt{(xy-1)(xz-1)}\leq \frac{xy+xz-2}{2}$

Thiết lập các BĐT tương tự với $y,z$ rồi cộng lại ta có ngay đpcm  :icon6:


Bài viết đã được chỉnh sửa nội dung bởi vutuanhien: 02-06-2013 - 16:56

"The first analogy that came to my mind is of immersing the nut in some softening liquid, and why not simply water? From time to time you rub so the liquid penetrates better, and otherwise you let time pass. The shell becomes more flexible through weeks and months—when the time is ripe, hand pressure is enough, the shell opens like a perfectly ripened avocado!" - Grothendieck





0 người đang xem chủ đề

0 thành viên, 0 khách, 0 thành viên ẩn danh